Το Πήλιο
Ανάμεσα στον Παγασητικό Κόλπο και το Αιγαίο Πέλαγος, υψώνεται καταπράσινο μπροστά από το Βόλο, το βουνό, που ο μύθος αναφέρει σαν τη θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και τη μαγική χώρα των Κενταύρων. Στο βουνό του Πηλίου, σμίγει η ιστορία με το θρύλο, το χθες με το σήμερα.
Από εδώ ξεκίνησε η θρυλική Αργώ με τον Ιάσωνα και τους αργοναύτες για την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρας. Ακόμη, κοντά στο σοφό Κένταυρο Χείρωνα μαθήτευσαν οι ημίθεοι Αχιλλέας και Ηρακλής και διδάχτηκε την ιατρική ο Ασκληπιός.
Η ιστορική διαδρομή του Πηλίου αποτυπώνεται στα απομεινάρια μεσαιωνικών κάστρων, στα ερείπια αρχαίων πόλεων και στα μνημεία παλαιοχριστιανικών βασιλικών. Από τον 12ο αιώνα το Πήλιο εμφανίζεται σαν «μοναστική πολιτεία», χάρη στα πολλά μοναστήρια, όπου γύρω από αυτά με τους αιώνες χτίζονται νέοι οικισμοί. Στο πέρασμα του χρόνου οργανώνονται σε κωμοπόλεις και χωριά, τα οποία ακμάζουν πολιτιστικά και οικονομικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα.
Τα κεφαλοχώρια του Πηλίου μετατρέπονται σε μουσεία λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι δροσόλουστες πλατείες, οι πέτρινες βρύσες, τα τοξωτά γεφύρια και οι ναοί τύπου βασιλικής διασώζονται μέχρι σήμερα. Η ανατολική πλευρά προς το Αιγαίο, χαρακτηρίζεται από άγρια και δύσβατη βλάστηση καθώς και ακτές με μοναδικά χρώματα. Αντίθετα, η πλευρά του Παγασητικού απλώνεται ήρεμη, γαλήνια και σπαρμένη από γραφικά χωριά.